Nieuwe trouwregels niet altijd duidelijk over wat van wie is

Sinds 1 januari 2018 gelden nieuwe regels die voorschrijven wat van wie is als je trouwt, en uit elkaar gaat. Jaarlijks besluiten ongeveer 80.000 stellen te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Voorheen deed circa 3 kwart van hen dat in algehele gemeenschap van goederen, wat standaard was. Alle bezittingen en schulden van de partners kwamen op een hoop, waarin ieder een gelijk aandeel had.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 is dat anders. Nieuwe regels bepalen dat alleen bezittingen en schulden die partners samen hadden voor het huwelijk en die ze krijgen tijdens het huwelijk nog in de beperkte gemeenschap van goederen vallen. Erfenissen en schenkingen blijven erbuiten. Alles wat de partners privé hadden voor het huwelijk blijft van degene van wie het was. Ook het eigen huis.

Voorlichting niet verplicht

Gemeenten hoeven geen voorlichting te geven over trouwregels en de gevolgen ervan. Voor partners met een eenvoudige situatie, die nog nooit een eigen huis hebben gehad en niet eerder zijn getrouwd, kan trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de juiste keuze zijn. Maar voor veel mensen ligt dit anders.

Huwelijkse voorwaarden

Het is goed om huwelijkse voorwaarden te maken als:

  • als een of beide partners al eerder een eigen huis had;
  • als een van de partners meer geld in het gezamenlijke eigen huis heeft gestoken dan de ander;
  • als het huis waarin het stel woont niet op naam staat van allebei.

Het regelen van huwelijkse voorwaarden bij een notaris kost minimaal € 500. Dat is exclusief btw en er komen nog kosten bij om het contract in te schrijven bij de rechtbank. Mocht je onverhoopt na het trouwen nog huwelijkse voorwaarden willen laten maken dan kan dat.

Doe de gratis trouwen en geld test

Gaan jullie trouwen? Sta even stil of jullie huwelijkse voorwaarden willen maken of niet. Met deze test krijg je een indicatie wat het beste bij je past: huwelijkse voorwaarden of de huwelijksregels uit de wet (gemeenschap van goederen). www.trouwenengeldtest.nl.

Bron: Vereniging Eigen Huis